Klanten zedenzaak Valkenburg voor de rechter

Het OM heeft maandenlange celstraffen geëist tegen mannen die worden verdacht van betaalde seks met een minderjarig meisje in de Valkenburgse loverboyzaak. De hoogste eis is een jaar celstraf, onvoorwaardelijk. In totaal worden 29 mannen verdacht, vandaag stonden de eerste zes terecht. 

Geen van de verdachten kwam opdagen bij de rechtbank. De rechter bepaalde gisteren dat de zitting niet achter gesloten deuren is. De zaak kwam aan het licht toen loverboy Armin A. (21), een 16-jarig meisje en een klant in oktober werden betrapt in een hotelkamer in Valkenburg. A. werd vorige week veroordeeld tot twee jaar cel. 

Welke jongen wil mij nog?

Het minderjarige meisje in de loverboyzaak

Van de zes verdachten die vandaag terechtstonden, kwam de politie er vijf op het spoor via de telefoon van het meisje. Eentje meldde zichzelf bij de politie. Ze hebben geen van allen een strafblad. De mannen zeggen sinds ze verdachte zijn last te hebben van slaapproblemen en concentratiestoornissen. Ook maken ze zich zorgen over hun relatie; een aantal is in relatietherapie.

De rechter las in de rechtbank van Maastricht een verklaring voor van het meisje. Ze zit inmiddels in een gesloten instelling en zegt zich zorgen te maken over de toekomst. "Welke jongen wil mij nog?", staat in haar verklaring. Het meisje en haar ouders willen per klant een schadevergoeding van 5000 euro.

Eisen

De hoogste straf eiste het OM tegen een 49-jarige man. Hij moet van de officier van justitie een jaar achter de tralies omdat hij er alles aan deed om onder de zaak uit te komen en in verklaringen zou hebben gelogen.

Bij de andere vijf verdachten, die tussen de 22 en 52 zijn, waren de eisen lichter. De laagste strafeis was zes maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk.

De advocaten van de verdachten vinden de strafeisen veel te hoog. Volgens hen zijn er vergelijkbare zaken waarin de eisen veel lager waren.

Vonnis

Volgens verslaggever Kees van Dam lijkt het erop alsof het OM speciaal voor deze zaak eenzijdig een soort richtlijn heeft opgesteld en zwaardere straffen eist. "Tot een paar maanden terug werden in dergelijke zaken vooral taakstraffen en boetes geëist." 

Volgens Van Dam is het zeker niet gezegd dat de rechter zich iets van die nieuwe richtlijn van het OM aantrekt. De uitspraak is over twee weken.

STER reclame