ME'ers in de Schilderswijk om rellen na de dood van Mitch Henriquez te voorkomen
NOS Nieuws

Inspectie onderzoekt gebruik omstreden nekklem door politie

De Inspectie voor Veiligheid en Justitie gaat onderzoek doen naar het gebruik van de nekklem. Minister Van der Steur heeft om het onderzoek gevraagd naar aanleiding van de dood van de Arubaan Mitch Henriquez.

De woordvoerder van minister Van der Steur bevestigt dat het onderzoek zal worden gedaan, na uitspraken van burgemeester Van Aartsen hierover. De woordvoerder benadrukt dat het een onderzoek zal worden naar het gebruik van dit middel in het algemeen. Het incident met Henriquez wordt onderzocht door de Rijksrecherche. De inspectie zal de resultaten van het onderzoek volgend jaar presenteren.

Verboden

De Arubaan overleed na een hardhandige arrestatie aan zuurstoftekort. Dat is hoogstwaarschijnlijk ontstaan toen een agent hem in een nekklem hield om Henriquez in bedwang te houden.

De nekklem is een omstreden middel, dat in een aantal Amerikaanse steden al is verboden. In Nederland mogen politiemensen het wel toepassen.

In het tv-programma Hollandse Zaken zei korpschef Bouman van de Nationale Politie dat hij het onderzoek een heel goed plan vindt. Hij voegde er wel aan toe dat de nekklem "geen vast middel" is voor de politie. Volgens Bouman wordt die tijdens de opleidingen ook niet getraind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl