Het kabinet wil meer begrip voor dementie
NOS Nieuws

Van Rijn wil 'dementievriendelijke samenleving'

Het kabinet wil het begrip voor dementie vergroten. Staatssecretaris Van Rijn begint een campagne, zodat meer mensen doorhebben wat de oorzaak is als iemand het even niet meer weet. Bijvoorbeeld familieleden, winkelpersoneel en buschauffeurs kunnen dan eerder de helpende hand bieden.

"Je merkt dat er veel leed en onrust kan worden bespaard door dementie eerder te herkennen", zei Van Rijn in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens de staatssecretaris zijn mensen die in de war zijn of gaan dwalen er zeer mee geholpen als mensen hun ziekte herkennen en hen te hulp schieten.

Het kabinet kwam twee jaar geleden al met het 'Deltaplan dementie'. Dat was onder meer bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. Voor de nieuwe campagne, naar Engels voorbeeld, trekt Van Rijn tot 2020 16 miljoen euro uit. Hij wil in die periode "een miljoen paar extra oren en ogen".

400.000 dementen

In Nederland zijn zo'n 260.000 mensen dement. Het kabinet verwacht dat het er in 2050 400.000 zijn.

Ik wil en-en-en: goede kwaliteit van verpleeghuizen, een dementievriendelijke samenleving en een samenleving die betrokken is bij deze mensen.

Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid

Van Rijn benadrukt dat dementie de komende jaren een steeds grotere rol zal spelen in het dagelijks leven. Nederland krijgt meer ouderen en die worden bovendien steeds ouder. Met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op dementie toe.

Verpleeghuizen

Er is ook kritiek op het plan van de staatssecretaris. Zo zegt deskundige Bert Keizer dat het geld beter kan worden gestopt in de verpleeghuiszorg voor dementerenden. Van Rijn zegt dat hij en-en-en wil: "goede kwaliteit van verpleeghuizen, een dementievriendelijke samenleving en een samenleving die betrokken is bij deze mensen".

De staatssecretaris bezoekt vandaag een 'dementievriendelijke winkel'. Hij praat daar met mensen die getraind zijn in het omgaan met dementerenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl