Landelijk Parket

Voor het witwassen van zo'n 150 miljoen euro in ruim tien jaar, heeft de politie in totaal zes mannen aangehouden tussen de 31 en 78 jaar. Vier van hen zijn gearresteerd op Curaçao, één is opgepakt in Amsterdam en één in Miami, in de VS. 

Vier verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit, de anderen zijn een Venezolaan en een Indiër. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen behalve van witwassen van valsheid in geschrifte en het runnen van een geldtransactiekantoor waarvoor ze geen vergunning hadden. Ook zouden ze verdachte transacties niet hebben gemeld.

Invallen

Op negen locaties op Curaçao en in Amsterdam hebben de politie en de FIOD invallen gedaan. Daarbij is omgerekend een half miljoen euro aan contant geld gevonden.  Ook werden pinapparaten en betaalkaarten aangetroffen en zijn auto's, telefoons en de bedrijfsadministratie in beslag genomen. Daarnaast is beslag gelegd op banktegoeden, woonhuizen en bedrijfspanden, vooral op Curaçao. 

Politie-invallen Curaçao

Het Openbaar Ministerie begon vorig jaar een onderzoek na een tip van een bank. Die kreeg argwaan over een aantal transacties. 

Groothandel in lingerie

De verdachten richtten in 2010 een naamloze vennootschap op, die bij de Kamer van Koophandel aanvankelijk stond geregistreerd als farmaceutisch bedrijf en later als groothandel in lingerie. Volgens het OM heeft die nv nooit gehandeld in medicijnen of onderkleding voor vrouwen. 

STER reclame