NOS Nieuws

Drugscriminelen trekken zich terug uit Zuid-Nederland

De drugscriminaliteit in Zuid-Nederland lijkt zich te verplaatsen naar andere delen van Nederland. Dat schrijven politie en justitie in hun verantwoording van de aanpak van de georganiseerde criminaliteit.

Op andere plekken worden de laatste tijd vaker grote hennepkwekerijen en drugslaboratoria ontdekt. Een jaar geleden signaleerde de top van politie en justitie nog dat criminelen juist vanuit de randstad naar Brabant, Limburg en Zeeland trokken.

Drugsteam

De verplaatsing wordt verklaard uit de intensieve aanpak van de criminaliteit in het zuiden van het land. In september 2014 werd daar gestart met een speciaal team van 125 agenten en rechercheurs. Die pakten bijna 150 mensen op voor de productie van hennep of harddrugs en rolden 20 bendes op.

Speedfabriek

Sinds die tijd zijn onder meer in Geesteren in Overijssel en in Heerhugowaard in Noord-Holland drugslaboratoria ontdekt. Dit jaar vond de politie in het Gelderse Zaltbommel de grootste chemicaliënketel die ze ooit gezien had. De fabriek werd gebruikt voor de productie van speed. Vorige week werd in Zoetermeer een hennepplantage van bijna 1000 planten opgerold, een week eerder werd in diezelfde gemeente ook een grote wietplantage ontdekt.

Justitie deed afgelopen jaar 1130 onderzoeken naar criminele organisaties en samenwerkingsverbanden, in 2009 waren dat er nog 531. Daarmee is de doelstelling behaald om het aantal onderzoeken te verdubbelen.

Familiebedrijven

In het rapport wordt geconstateerd dat criminele organisaties steeds minder vaste groepen zijn met een vaste structuur. Volgens politie en justitie zijn familiebedrijven het lastigst om aan te pakken omdat ze erg gesloten zijn. Het gaat daarbij vaak om Turkse of Marokkaanse groeperingen. In het zuiden zijn vooral woonwagenkampbewoners betrokken bij dergelijke organisaties.

De komende jaren willen politie en justitie jaarlijks 950 criminele organisaties strafrechtelijk aanpakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl