'Werkgelegenheid voor mensen met een arbeidshandicap groeit nauwelijks'

ANP

Staatssecretaris Klijnsma geeft een te positief beeld van het aantal mensen met een arbeidsbeperking dat een baan heeft. Dat zegt de branchevereniging Cedris van bedrijven die zich bezighouden met mensen met een arbeidsbeperking.

De branchevereniging zegt dat er in de jaren 2013 en 2014 maar 416 mensen meer aan het werk zijn gekomen. Volgens Klijnsma zouden er in die periode een kleine 11.000 banen bij bedrijven zijn bijgekomen

Die extra banen leiden volgens Cedris niet tot meer werkgelegenheid, doordat de meeste mensen daarvoor al werkten bij een sociaal werkvoorzieningsbedrijf. Daardoor is het vooral een verschuiving van werk.

25,5 uur

Ook wijst Cedris erop dat een baan voor deze doelgroep gelijkstaat aan 25,5 uur werk. Die kleine 11.000 banen banen zouden maar door 7.304 mensen worden ingevuld.

De branchevereniging complimenteert wel de werkgevers in de private sector die voor de banen hebben gezorgd, ondanks de moeilijke economische omstandigheden. 

Dramatisch

Over de werkgelegenheid in 2015 voor mensen met een arbeidshandicap is de brancheorganisatie nog somberder. Vanaf 1 januari kunnen die mensen niet meer instromen in de wet Sociale Werkvoorziening en vallen ze onder de Participatiewet. Voor mensen met een arbeidsbeperking moet nu 'beschut werk' worden gevonden.

Het aantal mensen dat sindsdien zo'n baan heeft gevonden is volgens Cedris dramatisch laag.

Cedris verwacht zelfs dat de werkgelegenheid van mensen met een arbeidsbeperking zou kunnen teruglopen. Volgens de sociale werkvoorzieningsbedrijven wordt het heel moeilijk om de afspraken uit het Sociaal Akkoord na te komen.

STER Reclame