AFP
NOS Nieuws

'Miljoenen Jemenieten kunnen door bombardementen geen kant op'

De bombardementen op Jemen eisen steeds meer slachtoffers. Gisteren kwamen 176 mensen om het leven. Onder de slachtoffers zijn strijders, maar ook veel burgers.

Artsen Zonder Grenzen is in Jemen om medische hulp te verlenen aan de slachtoffers. In het zuiden van het land zijn de gevechten het hevigst, vertelt noodhulpmanager Karline Kleijer vanuit de hoofdstad Sanaa. Dat heeft ook grote gevolgen voor de medische zorg. "In Taiz, een grote stad van 1 miljoen mensen, zijn twaalf van de veertien ziekenhuizen nu dicht."

Kleijer: "Vanuit die stad zijn heel veel mensen op een gegeven moment vertrokken naar het platteland. Maar daar is ook geen eten of inkomen, dus die mensen trekken weer terug naar de stad. Miljoenen mensen in het zuiden van Jemen zitten vast en kunnen geen kant op. Ze zijn aan het wachten totdat de oorlog ophoudt."

Bijna dertig doden en daar zat geen militair tussen.

Karline Kleijer van Artsen Zonder Grenzen

Burgerdoelen

De Houthi-rebellen hebben de grote steden in het noorden van Jemen in handen. "Het lijkt erop dat de Saudische coalitie het daar minder nauw neemt met de bombardementen en ook burgerdoelen aanvalt", zegt Kleijer.

"We hebben een kliniek in Beni Hassan in het noorden van het land. Daar is de coalitie van Saudi-Arabië ook aan het bombarderen. Waar ze zich in het zuiden wat meer richten op de militaire doelwitten zien we dat in het noorden veel minder strikt gebeuren", vertelt Kleijer.

Wat er gisteren gebeurde noemt ze een extreem voorbeeld. "Een heel drukke markt is gewoon met een straaljager gebombardeerd. Daar zijn in één klap bijna dertig doden gevallen. Daar zat voor zover wij weten geen militair tussen."

'Onacceptabel'

Artsen zonder Grenzen snapt niet meer goed wat er in Jemen allemaal gebeurt. Kleijer: "Daar een bom laten vallen heeft niets meer te maken met het uitschakelen van de strijders van de andere partij. Dan ben je doelbewust mensen aan het vermoorden en dat kan niet."

Ze roept de Saudische coalitie en de westerse partners als de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk op om hun verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat dit niet meer voorkomt. "Wij vinden dit onverantwoordelijk en totaal onacceptabel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl