In verschillende steden in Marokko zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren voor meer vrijheid
NOS Nieuws

Protest in Marokko tegen rechtszaak om rokjes

In verschillende steden in Marokko zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren voor meer vrijheid. Aanleiding was de vervolging van twee vrouwen die vlak voor het begin van de ramadan werden aangehouden omdat ze een minirokje droegen. Maandag moesten ze voor de rechter verschijnen vanwege het "schenden van de openbare zeden". De rechtszaak leidde tot ophef in Marokko.

Sanaa en Silham, 23 en 26 jaar oud, werden naar eigen zeggen lastiggevallen toen zij drie weken geleden een markt bezochten in Inezgane, een stad vlak bij de badplaats Agadir. Toen ze de politie inschakelden, werden zij in plaats van hun belagers meegenomen naar het bureau. Kooplui hadden een klacht tegen hen ingediend vanwege hun 'onfatsoenlijke' kleding.

Woedend

De arrestatie leidde tot woedende reacties in Marokko. Mannen en vrouwen plaatsten foto's op internet van zichzelf in een rok. Ze noemen de vervolging van de twee een aanslag op de individuele vrijheid en geslachtsgelijkheid. Een online petitie heeft inmiddels bijna 25.000 handtekeningen opgeleverd; onder de ondertekenaars zijn ook bekende Marokkanen. Ook mensenrechtenorganisaties lieten van zich horen. Volgens hen is de arrestatie in strijd met de grondwet waarin de gelijkheid van man en vrouw en de persoonlijke vrijheid is vastgelegd.

Maandagavond gingen demonstranten in vijf grote Marokkaanse steden de straat op om te protesteren tegen de vervolging van de vrouwen. In Rabat waren dat er zo'n vierhonderd. Vorige week vonden ook demonstraties plaats en maandagmiddag maakte demonstranten hun opwachting voor de rechtbank in Agadir.

Procedurefout

De verwachting is dat de vrouwen, die in een rok voor de rechter verschenen, worden vrijgesproken. Volgens de rechter is er sprake van een fout in de procedure. De ophef heeft er inmiddels toe geleid dat ook de twee mannen die de vrouwen lastigvielen, worden vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl