NOS NieuwsAangepast

'Gebruiksgemak apparaten laat te wensen over'

Door verslaggever Lex Runderkamp

Waarom zijn al die apparaten zo ingewikkeld? Iedereen worstelt ermee. Kan het niet simpeler?! Gebruiksgemak, bedrijven willen wel, maar kunnen vaak niet.

Waarom is het gebruiksgemak van mobiele telefoons zo beroerd? Waarom kan ik niet eens mijn eigen dvd-recorder aansluiten? "Bedrijven doen dit niet expres", stelt onderzoeker Jasper van Kuijk.

"Er zijn allerlei mechanismes werkzaam in de praktijk van de productontwikkeling die negatief uitpakken voor gebruiksvriendelijke producten." Van Kuijk promoveert maandag 13 december op dit onderwerp aan de TU Delft.

Van Kuijk is niet alleen onderzoeker, maar ook cabaretier. Hij won dit jaar het Cameretten Festival.

Aanbevelingen

Van Kuijk heeft zijn onderzoek vertaald in 25 concrete aanbevelingen (pdf) voor de industrie, die aangeven hoe productontwikkeling georganiseerd kan worden als het doel is om gebruiksvriendelijke consumentenelektronica te maken. Deze aanbevelingen zijn verkrijgbaar voor productontwikkelaars in de vorm van een kaartenset.

Eén van de aanbevelingen is dat bedrijven eerst goed nadenken of ze gebruiksgemak überhaupt wel als topprioriteit moeten stellen. "Het heeft immers allerlei consequenties voor hun organisatie. Sommige bedrijven zijn er misschien helemaal niet aan toe", zegt Van Kuijk.

Zijn onderzoek is ondersteund door onder meer Philips, Unilever, Thales en het ministerie van Economische Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl