AFP
NOS Nieuws

De euro verdwijnt, voor heel even

Bijzondere taferelen voor het voormalige hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank: daar is vanochtend begonnen met de ontmanteling van een metershoog euroteken. Het heeft niets te maken met de uitkomst van het Griekse referendum gisteren; de sculptuur krijgt een reguliere onderhoudsbeurt.

Het beeld, een blauw euroteken met twaalf gele sterren (verwijzend naar de eerste twaalf eurolanden), staat sinds 2001 op een plein in het centrum van Frankfurt. Beelden van de sculptuur met op de achtergrond het ECB-kantoor worden door media veelvuldig gebruikt.

Het beeld is niet van de ECB, maar van een culturele vereniging in Frankfurt. Die is al maanden bezig met de voorbereiding van de klus. Er zijn twaalf nieuwe sterren en een nieuw euroteken gemaakt, allemaal van acrylglas. De oude verlichting wordt vervangen door led-strips.

Euro-sculptuur Frankfurt gedemonteerd

Musea

De directeur van het Frankfurter Kultur Komitee wil de oude sterren laten signeren, mogelijk door bankpresident Draghi, en veilen voor een goed doel. Twee sterren gaan naar geschiedenismusea in Leipzig en Bonn.

De onderhoudsbeurt van 80.000 euro wordt betaald met giften. De ECB, die sinds begin dit jaar elders in Frankfurt kantoor houdt, is wel een van de donateurs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl