Kleine moskee in Gouda, die zou opgaan in de El Wahda-moskee ANP

Raadsleden in Gouda die van plan zijn om woensdag voor de bouw van een complex met twee scholen en een moskee te stemmen, zijn via Facebook bedreigd. Op de Facebookpagina van de extreem-rechtse actiegroep Identitair Verzet staat: "Voorafgaand zullen wij een aantal voorstanders in de raad een huisbezoek brengen om ze tot inkeer te brengen". 

De gemeenteraad stemt woensdag over de kredieten van de school De Ark. Als de gemeente instemt, ligt ook de weg open voor de bouw van een medisch kinderdagverblijf en de moskee El Wahda. De meningen zijn verdeeld, één stem kan waarschijnlijk het verschil maken. 

Denkfout

De actiegroep is tegen de komst van de moskee, maar maakt een denkfout, zegt fractievoorzitter Johan Weeber van de partij Gouda positief/Gemeentebelangen. "We stemmen voor een compromis. Dat betekent dat er naast de scholen een kleine gebedsruimte komt, die plaats biedt aan maximaal 900 mensen op hoogtijdagen. Maar doorgaans zullen het er niet meer zijn dan 150 zijn op vrijdag en nog minder op andere dagen". 

"Juist de tegenstemmers lopen de kans dat er een grote moskee komt met ruimte voor 4500 mensen," zegt Weeber, "want als de school er niet komt, kan het moskeebestuur de grond aankopen van het Rijk".

Het zal erom spannen, zegt Weeber, het wordt 17 tegen 18 stemmen, voor of tegen het compromis. 

Intimidatie

Hij is wel geschrokken van de bedreiging, afgelopen zaterdag op Facebook. Eerder heeft hij al dreigmails gehad. "Het is pure intimidatie, maar ze zijn dus aan het verkeerde adres." Toch neemt hij de bedreiging zeer serieus. "De burgemeester heeft meteen contact opgenomen met de politie om de betrokken raadsleden te laten beveiligen."

Ook D66, met zes zetels de grootste partij in de gemeenteraad, is voor de bouw van het complex. Fractievoorzitter Thierry van Vugt noemt het een mooi plan voor de locatie, die een maatschappelijke bestemming moet krijgen. Hij verwacht overigens dat het plan het niet haalt.

Van Vugt kijkt nuchter tegen de bedreiging aan: "Het is maar een Facebookbericht, maar het leeft wel en het is heel vervelend". Hij is blij dat de politie nu extra alert is. "Het is wel prettig dat je op extra bescherming kunt rekenen."

Ludiek?

De mensen achter de actiegroep kent hij niet persoonlijk, maar het zijn volgens hem veel mensen van buiten de stad. Hij vindt het vervelend dat die zich met dit soort zaken bemoeien.

Identitair Verzet heeft via zijn Facebookpagina laten weten dat de bedreiging ludiek bedoeld was. "Dat zo'n aankondiging als een zware bedreiging wordt gezien door de (extreem) linkse partijen in de raad zegt meer over hun dan over ons", schrijft de groep.

Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda laat in een verklaring weten: "Het is volstrekt onacceptabel als democratisch gekozen raadsleden in de uitoefening van hun functie gehinderd zouden worden. Daarom zijn we alert op signalen voor als dit zou gebeuren. Op dit moment is er overigens niets bekend over contacten tussen Identitair Verzet en individuele raadsleden.”

STER reclame