Bondskanselier Merkel, vrijdag in het parlement
NOS NieuwsAangepast

Tsipras belt met bondskanselier Merkel

Na het Griekse 'nee' in het referendum van gisteren komen de hoofdrolspelers in Europa op verschillende podia samen om zich te beraden op de vraag hoe het nu verder moet. De woordvoerder van bondskanselier Merkel zei dat Duitsland nieuwe voorstellen van de Griekse regering afwacht.

Merkel sprak vanmiddag via de telefoon met de Griekse premier Tsipras, die zei dat Griekenland op de ingelaste Europese top van morgen een nieuw voorstel indient voor hulp.

Vanochtend liet de Duitse regering weten dat het Griekse 'nee' nog niet betekent dat de onderhandelingen over een nieuw hulpprogramma worden heropend. Ook is volgens Berlijn kwijtschelding van Griekse schulden op dit moment niet aan de orde.

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie heeft gebeld met president Draghi van de Europese Centrale Bank, Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem en president Tusk van de Europese Raad. Morgenmiddag komt de Eurogroep bijeen. Voorafgaand aan een nieuwe top van de Europese regeringsleiders ontvangt president Hollande bondskanselier Merkel vanavond in Parijs.

Madrid

Vanuit Madrid liet de Spaanse minister De Guindos weten dat Spanje openstaat voor onderhandelingen over een derde grote lening aan de Grieken. Tegelijkertijd moet dan een analyse worden gemaakt van de grootste problemen in Griekenland, zei hij.

De Guindos zei in een interview voor de televisie dat hij de uitslag van het Griekse referendum respecteert. De Spanjaard is de concurrent van Jeroen Dijsselbloem voor het voorzitterschap van de Eurogroep, waarvoor de Nederlandse minister zich ook weer verkiesbaar heeft gesteld.

Parijs

De Franse minister voor Europese Zaken Harlem Desir vindt dat premier Tsipras nu snel duidelijk moet maken wat hij wil na het 'nee' in het referendum. Hij zei dat de gesprekken snel en op een serieuze basis moeten beginnen. Volgens Desir betekent de uitslag van het referendum niet dat de Grieken uit de euro willen stappen.

Poetin

Premier Tsipras heeft de actuele stand van zaken via de telefoon besproken met president Poetin. Die sprak zijn steun uit voor de "veelgeplaagde" Griekse bevolking.

Vanochtend liet het Kremlin al weten dat het hoopt op een snel akkoord tussen de Grieken en de geldschieters. Verder hebben Poetin en Tsipras over "verbetering van de onderlinge samenwerking" gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl