Tsipras: 'nee' is geen breuk met Europa

Premier Tsipras noemde de uitslag een moedige keuze NOS

De Grieken hebben zich vanavond niet uitgesproken over de vraag of Griekenland bij de euro moet blijven. Die vraag moet helemaal van tafel. Dat heeft premier Tsipras gezegd in een eerste reactie op de uitslag van het referendum in Griekenland. Dat is uitgelopen op een grote overwinning voor de tegenstanders van nieuwe bezuinigingen en hervormingen, zoals de regering-Tsipras had gehoopt.

De premier noemde de uitslag een moedige keuze. "We hebben bewezen dat democratie zich niet laat chanteren." Hij zegt de nee-stem van de Grieken niet als een mandaat te zien voor nieuwe confrontaties met Europa, maar juist om een  levensvatbaar akkoord te bereiken.

Alexis Tsipras
@tsipras_eu
The mandate you've given me does not call for a break with Europe, but rather gives me greater negotiating strength. #Greece #Greferendum
4 jaar geleden

Er zijn geen gemakkelijke oplossingen, waarschuwde Tsipras. Maar er zijn wel rechtvaardige oplossingen, mits beide partijen dat willen. Volgens hem kan Griekenland morgen terug naar de onderhandelingstafel om het zieltogende Griekse bankenstelsel te redden.

De Griekse premier heeft na de uitslag van het referendum gesproken met president Prokopis Pavlopoulos. Tsipras heeft de president verzocht om maandagochtend de leiders van de Griekse politieke partijen bijeen te roepen. De premier wil een nationaal front creëren voorafgaand aan eventuele gesprekken met de geldschieters.

STER Reclame