EPA
NOS Nieuws

Grieken gaan opnieuw geld vragen van ECB

Griekenland zal de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw om extra noodkrediet vragen. Dat meldt een woordvoerder van de Griekse regering aan persbureau Reuters. Zonder dat noodkrediet kunnen de banken waarschijnlijk ook morgen niet open gaan.

De verwachting is dat de ECB morgen, na een telefonische vergadering, een besluit neemt. De kans dat de Grieken hun zin krijgen, lijkt minimaal. Verschillende bronnen zeggen tegen Reuters dat de ECB voorlopig zal vasthouden aan zijn restrictieve kredietbeleid, wat betekent dat de Griekse banken geen financiële bewegingsruimte krijgen.

60 euro per dag

Een week geleden besloot de ECB de geldkraan voor de Grieken af te sluiten. Dat was voor de Griekse regering aanleiding om de banken te sluiten. Sindsdien mogen de Grieken maximaal 60 euro per dag pinnen. Met het geld dat de banken nog in kas hebben zouden ze het tot maandag redden. Springt de Europese Centrale Bank morgen niet bij met nieuwe noodkredieten, dan kunnen de banken niet open gaan.

De Griekse regering heeft geen plannen hebben om de drachme opnieuw in te voeren, ook niet bij een nee-stem, zegt Euclid Tsakalotos die namens Griekenland met de schuldeisers onderhandelt. "Ik denk niet dat ze ons uit de euro gooien", zegt hij.

Geen paniek

De meeste financieel analisten zijn vandaag niet op kantoor, maar ze zijn naar eigen zeggen in een hoge staat van paraatheid. "We volgen het nieuws op de voet en de telefonische vergaderingen voor morgen zijn al gepland", zegt Nick Kounis van ABN Amro. "Bij een nee-stem verwacht ik een negatieve reactie op de beurzen, maar niet de paniek van een aantal jaar geleden." Er zijn sinds het uitbreken van de crisis verschillende maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat er minder besmettingsgevaar is wanneer een land in de problemen komt.

Grofweg zijn er drie dingen waar analisten na de uitslag op letten: Wat doet de Griekse regering? Wat gaat de ECB doen en hoe reageren de andere Europese leiders? Vragen waar morgen pas antwoorden op komen. Wel melden bronnen in Brussel nu al dat er morgen geen extra bijeenkomst van de Eurogroep is. "De ministers zouden niet weten wat ze moeten bespreken", zegt een betrokken functionaris tegen persbureau AP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl