Blessureleed maakt Smith sterker en zelfverzekerder

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Teruggekeerde Smith zelfverzekerder dan ooit

“Einde carrière, achillespees”, schreeuwde Rutger Smith, kort nadat hij in mei van 2013 een zware achillespeesblessure had opgelopen tijdens Diamond League-wedstrijden in Shanghai. Ruim twee jaar later kan de discuswerper weer lachen in de wetenschap dat zijn loopbaan nog altijd niet ten einde is. Sterker nog, hij blaakt van het zelfvertrouwen.

Een spekgladde discusring in China leidde een moeilijke periode van Smith in. Hij kwam ten val en gevreesd werd voor het einde van zijn loopbaan. “Maar ik wil zelf bepalen wanneer ik wil stoppen. Dat laat ik niet door een blessure bepalen”, aldus de 33-jarige Smith, die afgelopen weekeinde actief was op de Arena Games in Hilversum.

Ik wil zelf bepalen wanneer ik wil stoppen. Dat laat ik niet door een blessure bepalen.

Rutger Smith

Frustrerend

De naar Amerika verhuisde atleet, die naar eigen zeggen voor 95 procent fit is, maakte een moeilijke periode door. “Het was in de beginfase erg frustrerend en hectisch. Je begint dan te twijfelen en denkt: heeft het allemaal nog zin? Achteraf waren dat gedachten die opspelen, maar door de gretigheid ook zo weer weg zijn. Ik ben nog niet klaar.”

Smith is vastberaden zich te kwalificeren voor de WK in Peking en de Olympische Spelen van Rio. Maar hij kijkt verder dan deelname, hij wil zelfs meestrijden om de medailles.

“Ik zie mezelf in Rio staan en verder werpen dan 66 meter. Zeker als ik een extra winter heb om helemaal terug te komen. Als ik volgend jaar fit ben, dan zie ik mezelf verder gooien dan 68 meter. Ik stop niet eerder dan dat ik het Nederlands record van Erik de Bruin (68,12 meter, red.) verbeterd heb”, aldus de zelfverzekerde Smith.

“Er wordt de laatste jaren niet super geworpen en als je ziet met wat voor afstanden er medailles worden gewonnen op EK’s en WK’s, dan is dat heel erg interessant. Ik weet zeker dat ik het nog kan en dat wil ik laten zien. Als je erbovenop komt na een achillespeesblessure, maakt het je mentaal ook heel erg sterk.” 

STER Reclame