Cancellara: de lach en de blijdschap zijn terug

Fabian Cancellara was een van de winnaars van de waaierrit naar Neeltje Jans. De Zwitser kroop als eenling mee in de voorste groep en sprintte knap naar de derde plaats. Dankzij de vier bonificatieseconden die hij daarmee veroverde, mag hij maandag voor de 29ste keer in zijn loopbaan als klassementsleider in de Tour van start. "De gele trui is altijd speciaal", reageerde Cancellara.

"Hier had ik niet op gerekend", was de verbaasde reactie van Cancellara. "We wisten dat het een hectische dag zou worden. We gingen door een klein dorpje met heel veel bochten en rotondes. Ik zat voorin en plotseling brak het. In het vervolg heb ik mijn kansen berekend en ben ik vol voor de derde plaats gegaan."

Niet gedacht

Omdat geletruidrager Rohan Dennis op achterstand was gereden, leek de Duitser Tony Martin de eerste kandidaat voor het geel. Daarvoor had diens ploeggenoot Mark Cavendish voor Cancellara moeten eindigen. Maar de Britse sprinter viel stil en werd op de meet geklopt.

Een onverwacht cadeautje voor de Zwitser. "Ik had mijn vizier gericht op de kasseienetappe voor de gele trui. Het plan was om op de Muur van Hoei zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Ik had niet gedacht dat ik vandaag iets zou kunnen doen, ik ging uit van een massasprint."

Laatste Tour

Zodoende mag de 34-jarige Cancellara opnieuw in het geel van start. "Dat is altijd speciaal, ook al heb ik het al 28 keer meegemaakt. Het lijkt erop dat dit mijn laatste Tour is. En dus wilde ik meer. Ik wil niet roemloos afsluiten."

STER reclame