EPA
NOS NieuwsAangepast

Grieken stemmen 'nee' in referendum

Het referendum in Griekenland over het doorvoeren van hervormingen en bezuinigingen is uitgelopen op een grote zege voor nee-stemmers. Net voor 02.00 uur waren alle stemmen geteld: 61,3 procent heeft 'nee' gestemd en 38,7 procent 'ja'.

Minister Varoufakis van Financiën reageerde halverwege zondagavond al toen duidelijk was welke kant het opging: hij zei dat de regering met deze "stevige nee-stem" opnieuw wil proberen afspraken te maken met de geldschieters van Griekenland.

Oppositieleider en oud-premier Samaras heeft naar aanleiding van de voor hem teleurstellende uitslag zijn vertrek uit de politiek aangekondigd. Hij vindt dat zijn partij, de conservatieve Nieuwe Democratie, een nieuwe start nodig heeft.

De regering had geadviseerd om 'nee' te stemmen. Van tevoren zei de regering dat als de uitslag 'nee' is, er binnen 48 uur een akkoord met de schuldeisers zou kunnen zijn en de banken dinsdag weer open kunnen gaan. Maar het is zeer onzeker wat er morgen gaat gebeuren.

De uitslag is in elk geval rechtsgeldig. Daarvoor was een opkomst van minimaal 40 procent vereist en die is gehaald: 62,5 procent heeft gestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl