NOS Sport

Han Urbanus, honkbalpionier

ATS: Han Urbanus, honkbalpionier

Hij zette het honkbal in Nederland op de kaart en was zelfs de eerste Europese speler die in Amerika ging spelen. In de laatste zomeraflevering van Andere Tijden Sport blikken we terug op de carrière van honkbalpionier Han Urbanus.

Urbanus was net na de oorlog, het honkbal in Nederland stond destijds nog in de kinderschoenen, de allerbeste werper van het land. Maar toen hij naar de Verenigde Staten verkaste om daar te gaan honkballen, werd hij met zijn neus op de feiten gedrukt.

"Jullie moeten maar gauw een nieuw spelregelboek maken", hoorde Urbanus, nadat hij in 1952 de oversteek had gemaakt.

Verkeerde techniek

In Nederland werd er kennelijk met de verkeerde techniek geworpen, door een fout in het spelregelboek. Urbanus maakte foto's van de juiste techniek om de Nederlanders te leren hoe het wel moet.

Met de nieuwe techniek, een instructiefilm en een boek vol aantekeningen onder de arm, keerde Urbanus terug naar Nederland als ‘honkbalprofeet’. Hij verspreidde de kennis van het professionele honkbal die hij in Amerika had opgedaan en legde zo de basis voor het Nederlandse honkbalsucces van de laatste jaren, met de wereldtitel van 2011 als hoogtepunt.

  • ANP
    Han Urbanus passeert de thuisplaat in de wedstrijd tussen OVVO en Sparta

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl