Vakantie naar Griekenland nog annuleren? Dat gaat geld kosten

Flickr

Wie de situatie in Griekenland niet vertrouwt en zijn vakantie wil annuleren heeft pech. Kosteloos annuleren is namelijk niet mogelijk, ook niet als je een annuleringsverzekering hebt.

Reisorganisaties zoals Corendon, Arke en Sunweb hanteren de voorwaarden van de ANVR. Die bepalen dat je kosteloos kan annuleren of omboeken als je op vakantie gaat naar een land waar het Calamiteitenfonds een calamiteit heeft uitgeroepen.

De eurocrisis in Griekenland is geen reden voor het Calamiteitenfonds om dat te doen. Erik Jan Reuver, directeur van Stichting Calamiteitenfonds: "Wij roepen pas een calamiteit uit als er echt gevaar is voor lijf en leden of voor persoonlijke bezittingen. Dat gebeurt dus niet omdat mensen ongemak ervaren bij het pinnen. Ook is het calamiteitenfonds vooral bedoeld voor mensen die al op vakantie zijn en hun vakantie door calamiteiten moeten afbreken."

De ANVR raadt aan om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten, maar ook als je verzekerd bent, kost annuleren een hoop geld. "Een annuleringsverzekering is echt iets wat je afsluit voor dingen die met jou zelf kunnen gebeuren. Dus als je ziek wordt, je baan verliest of er bijvoorbeeld een sterfgeval is in de familie. Lege pinautomaten en protesterende Grieken vallen daar niet onder", laat een woordvoerder van verzekeraar Allianz weten.

Een land dat failliet gaat is niet opgenomen in onze annuleringsverzekering.

Woordvoerder Allianz

Wie denkt slim te zijn en een uitgebreidere annuleringsverzekering afsluit kan ook niet zomaar annuleren. Zelfs met de meest uitgebreide annuleringsverzekering van Europeesche Verzekeringen, die de reis- en annuleringsverzekering voor onder andere Arke, Sunweb en Thomas Cook regelt, komen reizigers niet onder hun vakantie naar Griekenland uit.

"De situatie in Griekenland is al bekend", zegt een woordvoerder van Europeesche Verzekeringen. "Dus als je geboekt hebt, is dat geen geldige reden om te annuleren. Als de situatie verandert en er komen bijvoorbeeld stakingen of rellen is dat natuurlijk wel het geval."

Reisorganisaties en verzekeraars houden wel rekening met de situatie. Zo kan je bij Corendon via de reisleiding cash 'kopen' en is bij Allianz Global Assistance de hoeveelheid contant geld die je kan verzekeren hoger.