De Griekse minister Varoufakis EPA

De Griekse minister van Financiën Varoufakis noemt de Europese maatregelen tegen zijn land een daad van "terrorisme". Hij zei dat in een interview met de Spaanse krant El Mundo

Volgens Varoufakis werd Griekenland deze week gedwongen om de banken te sluiten en is de bevolking op die manier bang gemaakt. "Als angst verspreiden het doel is, wordt dat terrorisme genoemd", aldus de minister.

Morgen spreken de Grieken zich in een referendum uit over de bezuinigingen en hervormingen waar de schuldeisers eerder om hebben gevraagd. Volgens Varoufakis gebeurt er een ramp als de Grieken voor 'ja' kiezen. Wanneer er voor 'nee' wordt gekozen, komt er een beter akkoord en gaan de banken dinsdag weer open, verwacht de minister.

Ondank alles denkt Varoufakis dat er toch nog een akkoord komt. "Er staat te veel op het spel. De kosten zijn te hoog voor beide partijen."

Schäuble

Zijn Duitse collega Schäuble sluit niet uit dat Griekenland na het referendum de eurozone verlaat. Maar hij benadrukt dat Griekenland lid blijft van de Europese Unie en dat ze niet in de steek worden gelaten.

Wat staat er op het spel bij het Griekse referendum? NOS / Lars Boogaard

STER reclame