De etappe van 4 juli: tijdrijden in Utrecht

Het zal u niet zijn ontgaan. Vandaag gaat de 102de Tour de France van start met een individuele tijdrit van 13,8 kilometer door de Utrechtse straten. Aan de finish bij de Utrechtse Jaarbeurs liggen niet alleen de bloemen, maar ook de eerste gele trui te wachten op de winnaar. Honderdduizenden Nederlandse fans zullen Tom Dumoulin naar de eerste gele trui sinds 1989 willen schreeuwen.  

Gaat dat ook gebeuren? We vragen het aan wegkapitein Marijn de Vries, die de koers thuis voor de buis zal volgen. "Ik ben wielrenner, zolang in de hitte langs het parkoers staan is geen optie."

We beginnen met een proloog, die geen proloog mag heten. Wat maakt deze tijdrit zo lastig?

"Aan het parkoers zal het niet liggen, dat mag voor niemand een probleem zijn. Ik verwacht dat de winnaar hier wel 57 of 58 kilometer per uur gaat rijden. Zelf had ik het liever wat korter en wat technischer gehad. Maar ja, we kunnen niet iedereen onder de Dom door sturen.

Daarom denk ik dat het weer wel eens scherprechter zou kunnen worden. Tom Dumoulin en Tony Martin hebben er al voor gekozen om eerder te starten, vanwege het onweer dat voorspeld is. Dat zou wel eens een goede gok kunnen zijn, want als het gaat regenen worden de straten meteen spekglad. Maar het blijft Nederland; voor hetzelfde geld gaat het aan het begin van de middag regenen. Het blijft een gok."

Marijn de Vries ANP

Voor wie is deze rit op het lijf geschreven?

"Het zal geen verrassing zijn, maar niemand kan om Tom Dumoulin, Tony Martin en Fabian Cancellara heen. Het zou mij niet verbazen als Cancellara morgen komt bovendrijven. Hij heeft zoveel ervaring in het rijden van prologen en staat er altijd als het écht moet." 

Wie wordt de verrassing van de dag?

"Ik ga op Peter Sagan letten. Die won in de Ronde van Californië ook zo'n tijdrit. Hij zal niet om de winst meedoen, maar ik verwacht hem wel voorin. Sagan blijft een speciale renner." 

Wie neemt de gele trui vanavond mee naar bed?

Tom Dumoulin. Natuurlijk.

STER reclame