Een muis op een boerderij die last had van de plaag eerder dit jaar
NOS Nieuws

Schade Friese muizenplaag bedraagt 15 miljoen euro

De schade van de muizenplaag in Friesland bedraagt circa 15 miljoen euro. Dat meldt de provincie na twee taxatierondes van het Faunafonds bij getroffen boeren. Het bedrag is een stuk lager dan de 73 miljoen euro die Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) had berekend.

Het verschil komt onder meer doordat het Faunafonds zijn cijfers baseert op één maaironde, terwijl sommige boeren bijna een heel jaar aan grasopbrengsten missen. Daarnaast maakte LTO een landelijke prognose in plaats van alleen naar Friesland te kijken.

Lening

Met het taxatierapport kunnen getroffen boeren bij de bank aantonen dat ze financiële bijstand nodig hebben. Als dat niet lukt, kunnen ze met het rapport naar de provincie stappen voor een lening.

De provincie heeft tot nu toe twaalf leningen verstrekt aan boeren die financieel in de knel kwamen door de plaag. Getroffen boeren moeten kunnen aantonen dat ze voor de plaag nog een gezond bedrijf hadden.

Weilanden

Het zuidwesten van de provincie werd afgelopen winter geteisterd door een muizenplaag. De knaagdieren beschadigden duizenden hectares grasland van honderden boeren.

Melkveehouders moesten daardoor extra koeienvoer inkopen. Ze waren ook veel geld kwijt aan het weer bruikbaar maken van de weilanden waarin muizen holletjes hadden gegraven. Sommige boeren leden tienduizenden euro's schade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl