NOS Nieuws

Nederland wil VN-tribunaal MH17-verdachten

Premier Rutte: VN-tribunaal biedt goede kans op berechting

Nederland wil met Maleisië, België, Australië en Oekraïne de Verenigde Naties vragen om een tribunaal op te richten om de verdachten van de MH17-ramp te vervolgen. De landen dienen daarvoor een resolutie in bij de VN-Veiligheidsraad.

Premier Rutte maakte dat bekend op zijn wekelijkse persconferentie. "Rechtvaardigheid voor de slachtoffers is vanaf het eerste moment onze prioriteit geweest. Wij vragen nu steun bij de VN voor de oprichting van een internationaal tribunaal."

Rusland heeft in de Veiligheidsraad gezegd dat het nog veel te vroeg is om na te denken over hoe de verantwoordelijken voor de ramp vervolgd moeten worden. Pas deze week is er een conceptrapport verstuurd over het eerste onderzoek naar de ramp.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken: "We willen deze optie juist onderzoeken voordat het eindrapport klaar is, omdat de discussie anders al weer snel politiek wordt gemaakt."

Vetorecht

Als een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad kan Rusland met een veto een tribunaal blokkeren. Maleisië is dit jaar tijdelijk lid van de Veiligheidsraad, en dat heeft volgens Koenders het voordeel dat de haalbaarheid van een tribunaal goed kan worden uitgezocht.

"Een tribunaal via de VN geeft een grote legitimiteit en de grootste kans op vervolging. Maar het is geen garantie en dus ook niet de enige optie", zegt Koenders.

De MH17 stortte deze maand een jaar geleden neer in het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne. 298 mensen kwamen om het leven, het merendeel Nederlanders. Het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wordt in oktober verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl