Een poster van het 'ja'-kamp wordt met het Griekse woord 'nee' bespoten
NOS Nieuws

Peiling: 'ja' en 'nee' nek aan nek in Griekenland

In een nieuwe peiling van persbureau Bloomberg gaan het Griekse nee-kamp en ja-kamp nek aan nek. 42,5 procent van de ondervraagden zegt zondag voor een akkoord met de schuldeisers te stemmen, 43 procent zegt tegen te stemmen.

De peiling heeft een foutmarge van 3 procent.

In een peiling die gisteren werd gepubliceerd zei 47 'ja' te stemmen en 43 procent 'nee'.

'Deal in het verschiet'

Wat de gevolgen zijn van een winst van het nee-kamp is onduidelijk. De Griekse minister van Financiën Varoufakis denkt dat Griekenland dan sterker zal staan in nieuwe onderhandelingen met de EU en het IMF. Tegen een Iers radiostation zei hij vandaag dat een deal in het verschiet ligt, ongeacht de uitkomst van het referendum zondag.

"Bij een 'ja', zetten we een handtekening onder het Europese voorstel van 25 juni. Bij een 'nee' ligt een deal ook min of meer klaar, we hebben deze week erg interessante vertrouwelijke voorstellen gekregen van Europa", zei hij.

Uit de euro

Minister Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, zei gisteren dat het bij een nee-stem de vraag is of Griekenland in de euro kan blijven.

En vandaag zei Europese Commissie-voorzitter Juncker dat een 'nee' de positie van Griekenland bij onderhandelingen dramatisch zal verzwakken.

In de peiling van Bloomberg zegt 81 procent in de euro te willen blijven, slechts 12 procent wil de drachme terug.

'Ja'-kamp en 'nee'-kamp bestrijden elkaar via radio, tv en internet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl