ANP
NOS Nieuws

Ruim een jaar cel voor NOS-indringer Tarik Z.

Tarik Z. is veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank acht hem schuldig aan gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie.

De scheikundestudent viel het NOS-gebouw op 29 januari binnen met een gasalarmpistool en gijzelde een beveiliger. Hij eiste zendtijd in het journaal van 20.00 uur. Na korte tijd werd hij overmeesterd door agenten.

Z. zei vorige maand in de rechtszaal dat hij het volk had willen waarschuwen voor "de fundamenten van het huidige monetaire systeem" en voor "de grootschalige manipulatie" door de NOS.

Amateuristisch

Tegen de 20-jarige Z. was vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. De officier van justitie vond het een gijzeling van het vrije woord en een actie die de grondvesten van de democratie raakt.

Dat laatste ziet de rechtbank anders. De rechter noemt de daad van Z. "veeleer een achteraf bezien vrij amateuristische poging om zijn eigen vrije woord door een gewelddadige actie aan anderen op te dringen".

Privacy

Een andere reden voor een lagere straf is dat de NOS videobeelden van de daad herhaaldelijk heeft uitgezonden, en daarbij "de gebruikelijke maatregelen ter bescherming van de privacy" niet hanteerde. Z. kwam herkenbaar in beeld.

Z. heeft van de rechter ook een verbod opgelegd gekregen om binnen 5 kilometer van het Media Park in Hilversum te komen. Verder moet hij een schadevergoeding van opgeteld ruim 5000 euro betalen aan de gegijzelde beveiliger en de NOS.

Excuses

Z. heeft verklaard dat hij nog steeds de opvattingen koestert die hij aan het volk had willen openbaren. Wel heeft hij excuses aangeboden voor de angst die hij heeft veroorzaakt.

Deskundigen hebben vastgesteld dat hij geen stoornis heeft en dat psychische behandeling dus niet nodig is.

Toelichting van de rechter op de straf voor Tarik Z.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl