'Kinderen proberen eten te vinden in vuilnisbakken. Het is onvoorstelbaar'

Een op de drie kinderen in Griekenland leeft onder de armoedegrens, drie jaar geleden was dat nog één op de vijf. Dat heeft de Griekse kinderombudsman George Moschos deze week gezegd op een bijeenkomst van de Europese Koepel van Kinderrechtencommissarissen. 

Europese kinderombudsmannen maken zich grote zorgen over de verslechterende omstandigheden waarin Griekse kinderen opgroeien. Ze zijn bang dat een bekoelde relatie met Europa de humanitaire situatie verder onder druk zet, ook als de schuldeisers alsnog een akkoord bereiken met Griekenland.

Sinds oktober is de Nederlander Marc Dullaert voorzitter van de Europese koepelorganisatie. De koepel kwam deze week in Griekenland bijeen om te spreken over de Griekse humanitaire situatie.

Geen sociale voorzieningen 

"Griekenland telt 1,7 miljoen gezinnen zonder inkomen. Deze mensen krijgen geen uitkering of bijstand", zegt Dullaert. Hij noemt de toestand desastreus en spreekt verder van een neerwaartse spiraal en verpaupering. Volgens hem zijn er in Griekenland kinderen die op straat uit vuilnisbakken eten. De armoede leidt er verder toe dat sommige kinderen geen onderwijs krijgen omdat er geen geld is om de leraar te betalen.

De problemen worden nog verergerd door de grote toestroom van vluchtelingen. Griekenland registreerde over heel 2014 11.000 vluchtelingen. Alleen al de afgelopen maand waren dat er 24.000. "De armoedige omstandigheden waarin die kinderen leven, vind je nergens in de cijfers terug", zegt Marc Dullaert. "Maar dat het er veel zijn, is zeker."

"Wat de uitkomst van het referendum ook zal zijn, er dreigt een humanitaire crisis voor Griekenland die steeds grimmiger wordt."

Kinderombudsman Marc Dullaert

"Europa geeft nu nog humanitaire hulp aan Griekenland", zegt Dullaert. "Als de banden tussen Europa en Griekenland verder verslechteren, zal die hulp onder druk komen te staan." 

Ook als er wel een akkoord met Griekenland komt, moet de humanitaire hulp aan het land moeten worden opgeschaald, zegt Dullaert namens de Europese kinderombudsmannen. Hij zegt dat de hulp direct ten goede moet komen aan de kinderen die in armoede leven.

STER reclame