IMF-baas Lagarde, Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem, ECB-president Draghi, EC-voorzitter Juncker en adviseurs afgelopen week in overleg over Griekenland AFP

Griekenland heeft zo'n 50 miljard euro extra nodig om van oktober 2015 tot december 2018 aan alle verplichtingen te voldoen. Dat staat in een nieuw landenrapport van het IMF over Griekenland dat The Financial Times online heeft gezet.

Omdat het land door zijn hoge schulden niet op de markt kan lenen, betekent dat dat het hele bedrag uit een nieuw steunprogramma moet komen. Zo'n tweederde van het bedrag zou van Europa moeten komen.

Het IMF zegt dat de toegenomen financieringsbehoefte te wijten is aan het beleid van de huidige Griekse regering. Die maakt volgens het instituut te weinig werk van onder meer privatisering. 

Afschrijven

Een groot deel van het geld dat Griekenland nodig heeft, is om de huidige leningen en rente af te betalen.

In het beste scenario volgens het IMF, waarin Griekenland nu alsnog de gevraagde hervormingen doorvoert, is het nodig dat de schuldeisers de termijn van hun leningen verschuiven om deze houdbaar te maken.

In het slechtste scenario, waarin groei achterblijft, is het afschrijven van schulden onvermijdelijk.

De analyse van het IMF gaat niet over de kortere termijn. De gesprekken daarover met Europa en de geldschieters zullen mogelijk na het referendum van zondag weer opgepakt worden. 

STER reclame