IS slaat beelden 'uit Palmyra' aan stukken

time icon

De terreurgroep Islamitische Staat heeft foto's online gezet waarop de vernietiging van beelden te zien is. De tekst bij de foto's vermeldt dat het gaat om smokkelwaar uit de historische Syrische stad Palmyra, die sinds eind mei in handen is van IS. 

Het lijkt te gaan om authentieke beelden uit de Romeinse ruïnes van Palmyra die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. 

Strijders van IS zouden in Malbej, nabij Aleppo, een bestelbus met de gestolen beelden hebben aangehouden. De smokkelaar is aan de rechter voorgeleid en veroordeeld, aldus de tekst. 

Op de foto's is te zien dat de beelden uit een bestelbusje worden gehaald, waarna een van de IS-strijders van papier het oordeel van de rechter voorleest aan de omstanders.

Daarna slaan enkele mannen de beelden met voorhamers aan stukken; de smokkelaar krijgt zweepslagen. 

Zenobia

Volgens jihad-expert Pieter Nanninga van de Rijksuniversiteit Groningen is het waarschijnlijk dat de beelden echt uit Palmyra komen, omdat een ervan de legendarische koningin Zenobia uit Palmyra moet voorstellen. Nanninga erkent dat het onduidelijk is wanneer dit voorval precies heeft plaatsgevonden. Op alle foto's staat het logo van de provincie Aleppo. 

Marbej ligt in die provincie, op enkele uren rijden van Palmyra. 

IS heeft eerder vernielingen aangericht op archeologische vindplaatsen, zoals in Niniveh. In Palmyra bliezen de terroristen ruim een week geleden enkele eeuwenoude tombes op. 

STER Reclame