ANP
NOS Nieuws

Kamer mag meepraten over beroep 'CO2-uitspraak'

Minister Kamp heeft de Tweede Kamer toegezegd dat er eerst een debat komt over het klimaatbeleid, voor hij beslist of hij in hoger beroep gaat tegen de klimaat-uitspraak van de rechter van vorige week. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat Nederland de uitstoot van het broeikasgas CO2 flink moet terugbrengen.

De minister geeft de Kamer gelegenheid om eerst een hoorzitting en een debat te houden. Die uitkomst weegt het kabinet mee in een definitief besluit, zegt de minister. Kamp komt daarmee tegemoet aan een wens van D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en PvdA.

"Dit is belangrijk, omdat het een heel bijzondere zaak is, die het debat in de Tweede Kamer rechtvaardigt", zegt PvdA-Kamerlid Vos.

'Labbekakkerig klimaatbeleid'

Kamerlid Ouwehand van de Partij voor de Dieren noemt de uitspraak van de rechter historisch. "Nooit eerder veroordeelde een rechter een staat voor labbekakkerig klimaatbeleid. Dan past het de regering niet op eigen houtje te opereren, maar om de volksvertegenwoordiging te betrekken."

Het kabinet moet voor 24 september laten weten of het in beroep wil gaan tegen de uitspraak van de rechter. De hoorzitting en debat moeten daarvoor dus nog plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl