ANP

Niet eerder is in Nederland in juli zo'n hoge temperatuur gemeten als vandaag. In Maastricht werd het even na 16.00 uur 38,2 graden.

Daarmee werd het vorige juli-record met 1,1 graad gebroken. Dat dateerde van 19 juli 2006, gemeten in Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen.

Afgelopen nacht werd ook al het record van warmste nacht gebroken sinds de metingen begonnen in 1901. In Arcen, Noord-Limburg, kwam het kwik niet onder de 24,1 graden. 

Buien

Mogelijk wordt het vandaag op enkele plaatsen nog warmer, omdat de temperatuur tot het einde van de middag nog verder kan oplopen.

Niet in heel het land is het extreem warm. Langs de westkust zorgt een wind van zee ervoor dat het niet warmer is dan 25 tot 28 graden. Tijdens forse buien daalde het kwik in Zeeland zelfs tot iets onder de 20 graden. 

Het record voor warmste dag ooit in Nederland is nog steeds in handen van Warnsveld. Daar werd het op 23 augustus 1944 38,6 graden. 

Warmte in Nederland

Verwachting 

Morgen wordt het volgens de verwachtingen iets minder warm. Na een nacht met vooral in het westen en noorden kans op regen en onweer wordt het 25 tot 32 graden. 

De nacht naar zaterdag wordt opnieuw bijzonder warm met in het zuidoosten minima van ongeveer 24 graden. Zaterdag is de temperatuur vergelijkbaar met vandaag, misschien wordt het zelfs nog iets warmer. "Plaatselijk 38 graden behoort tot de mogelijkheden", zegt Weerplaza. "Het record van vandaag kan dan dus verbroken worden." 

STER reclame