Bondscoach Toon van Helfteren (midden) viert de plaatsing voor het EK met Arvin Slagter (l) en Sam Jones (r) ANP Pro Shots

Bijna een jaar geleden plaatste het Nederlands basketbalteam zich voor het EK. Voor het eerst in 25 jaar. Woensdag begon de selectie aan de voorbereiding op dat toernooi. De spelers hebben geen idee wat ze moeten verwachten.

Niet zo gek natuurlijk, want geen enkele speler van het huidige team was ooit actief op een EK. Kees Akerboom is met zijn 31 jaar de oudste speler van de selectie. "Het is moeilijk te voorspellen. We hebben op papier kans om twee tegenstanders te verslaan. Maar ik denk dat we, met het materiaal dat we hebben en de manier van coaching, hoge ogen kunnen gooien in de eerste poulefase."

'Geen idee wat we moeten verwachten'

Sterke tegenstander

De landen waar Oranje in september eventueel van zou kunnen winnen in die groepsfase zijn Macedonië en Georgië. Verder speelt Nederland in Zagreb tegen Griekenland, Kroatië en Slovenië, allemaal landen die bij de top-15 van de wereld horen.

"We spelen veel wedstrijden, tegen geweldige tegenstanders", zegt Arvin Slagter, die drie was toen het Nederlands team voor het laatst op een EK stond. Veel weet-ie dan ook niet. "Misschien dat een aantal mensen uit het bestuur weet hoe het is om te spelen op een EK, of de hoofdcoach."

In het vliegtuig naar Lille

Toon van Helfteren, de coach, weet dat inderdaad wel. Hij is recordinternational van Nederland en maakte meerdere EK's mee.

Het kriebelt dan ook bij hem. "Hier heb ik lang naar uitgekeken, ja. Nu is het hopen dat het de komende tweeënhalve maand de goede kant op gaat en dat we na Zagreb niet in het vliegtuig naar Amsterdam stappen, maar in het vliegtuig naar Frankrijk", doelend op de knock-outfase die in dat land wordt gespeeld.

STER reclame