Demonstratie van de brandweer op het Binnenhof in 1983
NOS Nieuws

Brandweer dreigt met sluiting onveilig Binnenhof

De brandweer dreigt het Binnenhof te sluiten, als de verbouwing van de Tweede Kamer niet voldoende opschiet en er geen tijdelijke noodmaatregelen worden getroffen. Dat staat in een notitie van het Rijksvastgoedbedrijf over de renovatie van het gebouw van de Kamer.

De brandweer maakt zich zorgen over de veiligheid van het complex van de Tweede Kamer en kwalificeert de brandveiligheid van de monumentale panden "zeer onvoldoende".

In de notitie staat dat er een verhoogd risico is op het ontstaan van brand, onder meer door de combinatie van bouwkundige en elektrische gebreken, zoals open en blootliggende bedrading en overvolle kabelgoten. "Hierdoor is het risico van kortsluiting niet ondenkbaar." Ook zijn er gebreken bij de brandmelders en brandblussers.

In het geval van brand zal (een deel van) het complex verloren zijn.

Brandweer

De brandweer wijst verder op het gebrek aan compartimentering in het gebouw. "De brandbestrijding wordt daardoor fors belemmerd. In het geval van brand zal (een deel van) het complex verloren gaan."

Werkzaamheden zijn nodig om de werkplekken veilig te houden, maar die worden bemoeilijkt door de aanwezigheid van asbest. De brandweer zegt dat er geen gevaar is voor de gezondheid van mensen. "Regelmatige controles borgen dat bij brand de mensen veilig kunnen vluchten." Ook zijn de vluchtwegen wel veilig, benadrukt de brandweer.

Een beslissing over de renovatie van het Binnenhof is nog niet genomen. Mogelijk moeten de gebouwen 5 jaar dicht. Een andere optie is om de verbouwing in fasen uit te voeren.

De voorzitter van de stuurgroep van de renovatie, VVD-Kamerlid Elias, wil een debat over de verbouwing van de Kamer en de kosten daarvan. Het dagelijks bestuur van de Kamer, het presidium, wil dat er zo snel mogelijk een lijst komt met absoluut noodzakelijke verbouwingen.

Nog deze zomer moet er een besluit zijn genomen over tijdelijke maatregelen die de brandveiligheid moeten verhogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl