NS-topman Timo Huges ANP

Dijsselbloem: zaak topman NS onder de rechter

time icon

De kwestie rond het vertrek van NS-topman Huges is onder de rechter, zei minister Dijsselbloem in een debat in de Tweede Kamer. Die moet gaan bepalen wat er precies is gebeurd. 

Dijsselbloem vertelde in de Kamer dat hij en de raad van commissarissen van de NS op de ochtend van 5 juni onafhankelijk van elkaar besloten dat zij niet verder wilden met Huges. Aanleiding was de dubieuze rol van de topman bij een aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. 

Onder vier ogen

De minister had nog diezelfde ochtend een gesprek met de toenmalige voorzitter Van den Driest van de raad van commissarissen. Die vertelde hem "klip en klaar" dat hij een gesprek onder vier ogen met Huges had gehad, en dat de topman zelf ontslag had genomen. 

Dijsselbloem zei dat hij geen reden had om niet op die mededeling te vertrouwen. Hij ging ervan uit dat Huges inderdaad zelf was opgestapt, en zei dat ook in de Kamer.

Later werd bekend dat Huges zelf ontkent dat hij op 5 juni per direct ontslag heeft genomen. Hij zou alleen zijn bestuurstaak hebben neergelegd. 

Misverstand

Dijsselbloem vindt dat het nu aan de rechter is om te bepalen hoe het precies is gegaan. Als zou blijken dat hij de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd "betreur ik dat bij voorbaat zeer".

Hij zei dat hij de andere commissarissen van NS niets verwijt. Achteraf bezien was het beter geweest als er bijvoorbeeld een tweede commissaris bij het gesprek met Huges was geweest. "Maar Van den Driest heeft dat alleen gedaan." 

STER Reclame