NOS Nieuws Economie Aangepast

'Nederland wordt vieze man Europa'

Een groep van zestien hoogleraren roept op tot een stop op de bouw van kolencentrales. De extra uitstoot van CO2 die de bouw van de geplande vijf kolencentales zou veroorzaken, is even groot als de uitstoot van negen miljoen auto's.

De hoogleraren van enkele universiteiten schrijven dat in een open brief aan de regering, het parlement en de energiebedrijven.

Klimaatverandering

De wetenschappers, onder wie Lucas Reijnders, Reyer Gerlagh en Wubbo Ockels, vinden dat het tijd om te kiezen voor een nieuwe economie met duurzame energie. "Kolen en andere fossiele brandstoffen zijn niet de keus van de toekomst."

Nederland wordt "de vieze man van Europa" door te kiezen voor vervuilende kolencentrales, schrijven de zestien. "Terwijl de maatschappij en de wetenschap het steeds meer eens zijn over de risico's van klimaatverandering en de noodzaak deze te voorkomen, komt ons land met deze extra steenkolencentrales klem te zitten in vervuilende energieopwekking."

Kernenergie

Het is mogelijk de stroomvoorziening in Nederland in 2050 volledig te laten draaien op duurzame energie, zeggen ze.

De hoogleraren rekenen kernenenergie "met de huidige kennis" niet tot duurzame energie en is daarom geen alternatief. "Kernenergie verdringt duurzame energie en levert levensgevaarlijk afval op, voor duizenden jaren, waarvoor nog steeds geen bevredigende oplossing is gevonden."

STER reclame