ANP

Een zus van de overleden Arubaanse arrestant is blij dat er snel duidelijkheid is gekomen over wat er met haar broer in Den Haag is gebeurd. Ze hoopt dat er nu rust komt. Volgens hoofdofficier Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie is Mitch Henriquez waarschijnlijk overleden door het politieoptreden van zondag in het Zuiderpark.

"Dit betekent gerechtigheid, een belangrijke dag voor Nederland", zegt voorzitter Glenn Helberg van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders.

Niet beschermd

Helberg is blij voor de familie dat er al zo snel duidelijkheid is gekomen. "Dit helpt hen enorm bij het verwerken van hun verdriet." 

Verder vindt hij dat de dood geen incident is en ook niet zo genoemd moet worden door de politie. "Er is iets goed mis als mensen zich niet beschermd voelen door de politie. Het is nu tijd voor soulsearching bij de politie."

Doofpot

Helberg is blij dat de oorzaak van het overlijden niet in de doofpot is beland. En hij is niet de enige. Volgens NOS-correspondent Dick Drayer wordt die opvatting breder gedeeld onder Arubanen. 

"Op Aruba was aanvankelijk meteen wantrouwen ten opzichte van het onderzoek", zegt Drayer. Het OM zei in eerste instantie nog dat Henriquez onwel was geworden onderweg naar het politiebureau, maar meldde later ineens dat het de zaak onderzoekt. 

Opgelucht

Volgens Drayer is over het algemeen opgelucht gereageerd op het nieuws. "Men is blij dat de onderzoeksresultaten naar buiten zijn gebracht." Verder hopen Arubanen dat de betrokken agenten, als ze daadwerkelijk schuldig zijn, hun straf niet ontlopen.    

De moeder van Henriquez reageerde gisteren tijdens een mis voor haar zoon op Aruba. "Ik weet niet waarom dit is gebeurd", zegt ze tegen Carabisch Netwerk. "Maar ik wil dat mijn zoon uit Nederland terug naar Aruba komt."

STER reclame