ANP
NOS Nieuws

'Ongeboren kind eerder tijdens de zwangerschap onder toezicht'

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) wil meer gedwongen hulp voor zwangere vrouwen in de eerste fase van hun zwangerschap om ongeboren kinderen beter te beschermen. Het gaat hierbij om zwangere vrouwen die bijvoorbeeld veel alcohol drinken, psychische problemen hebben of slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

De gedwongen hulp wordt nu vooral verleend na de vierentwintigste week van de zwangerschap. Hulpverleners hanteren deze grens, omdat tot die tijd een abortus mogelijk is. De raad wil nu dus dat ook ongeboren kinderen in de eerste maanden van de zwangerschap beter worden beschermd.

Medicatie

"Er zijn veel gevallen bekend van baby's die zwaar verslaafd of met afwijkingen door alcohol ter wereld komen, met schade die vaak onomkeerbaar is", zegt raadslid Sonja de Pauw Gerlings op NPO Radio 1. "De oorzaken liggen bij roken, drinken, drugs, medicatie."

Zwangere moeder moet sigaret laten liggen

In eerste instantie wordt geprobeerd om de zwangere vrouw door voorlichting over te halen om te stoppen met het risicovolle gedrag. Als dat niet lukt, zijn er hulpprogramma's beschikbaar. "Maar als mensen echt niet willen, kan er bijvoorbeeld worden gedreigd met uithuisplaatsing van de baby zodra die ter wereld komt", zegt De Pauw Gerlings. En als dat ook niet helpt, kan "een volgende stap" gezet worden.

Wet

Daarnaast vindt de raad dat de huidige maatregelen niet genoeg zijn toegesneden op de belangen van de ongeboren kinderen. Daarom adviseert de raad ook om de ondertoezichtstelling van een nog niet geboren kind expliciet in de wet op te nemen.

Verder vindt de raad dat hulpverleners meer bevoegdheden moeten krijgen. Vorig jaar werden de moeders van ongeveer 270 ongeboren kinderen onder toezicht gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl