Griekenland laat deadline verlopen

Griekenland heeft zoals aangekondigd een schuld aan het IMF van 1,6 miljard euro niet op tijd afgelost. De deadline verliep om middernacht. Het land heeft uitstel van betaling aangevraagd tot november. Het IMF heeft dat verzoek in beraad.

Griekenland is nu het eerste ontwikkelde land dat een lening aan het IMF niet op tijd afbetaalt. Eerder kwamen Zimbabwe, Sudan en Cuba hun verplichtingen niet na, maar bij hen ging het om veel kleinere bedragen.

Griekenland heeft het geld niet om het IMF terug te betalen, omdat de andere eurolanden een beloofde lening van 7,5 miljard niet willen vrijgeven als Griekenland niet verder bezuinigt en hervormt. 

Mislukt

De ministers van Financiën van de Eurogroep wezen een nieuw Grieks voorstel in een telefonische vergadering af. De Grieken vroegen om een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden, uitstel van betaling en nieuwe steunmaatregelen. Vanmiddag om 17.30 uur houdt de Eurogroep opnieuw een telefonische vergadering over hoe het nu verder moet. Griekenland werkt aan een nieuw voorstel. Het overleg zou eerst om 11.30 uur zijn, maar is op verzoek van verschillende ministers uitgesteld.

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei tegen CNN dat bij een nieuwe reddingspoging voor Griekenland strengere voorwaarden zullen gelden, omdat de financiële situatie van het land snel verslechtert. "We zitten nu in een moeilijke situatie", zei hij.

Een besluit over een nieuwe lening komt er niet voor zondag. Dan stemmen de Grieken over het hervormings- en bezuinigingspakket dat Brussel voorstelt. De Griekse regering geeft voor dit referendum een negatief stemadvies. Als het toch 'ja' wordt, stapt de regering op, heeft premier Tsipras gezegd.

Fitch

Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde de kredietwaardigheid van Griekenland, nadat duidelijk was geworden dat het nieuwe voorstel was afgewezen. Het kredietoordeel is omlaag gebracht van CCC naar CC. Er is maar één niveau lager, en dat is een faillissement.

Fitch ging er eerder van uit dat de Grieken alsnog een akkoord zouden sluiten met zijn geldschieters. Nu denkt de kredietbeoordelaar dat de kans groot is dat Athene de komende maanden niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Ook is volgens Fitch de kans groot dat private investeerders hun geld niet zullen terugkrijgen. 

STER reclame