ANP
NOS Nieuws

Actiecomité in Schilderswijk: Henriquez was de druppel

Uitgerekend een demonstratie tegen politiegeweld in de Haagse Schilderswijk liep gisteravond uit de hand. De politie moest hard ingrijpen. "Een leermoment voor de bewoners en de politie", zegt Mohammed Ghay. Hij woont in de Schilderswijk en is lid van het Actiecomité Herstel van Vertrouwen, dat "een brug wil bouwen" tussen bewoners en agenten.

Ghay vindt dat de Haagse politie discrimineert. "Institutioneel racisme. Niet door alle agenten, maar het komt voor." Ghay is Nederlander met een Marokkaanse achtergrond. Hij wordt naar eigen zeggen eerder door de politie staande gehouden dan een autochtone Nederlander.

"Bij de politie ontbreekt het besef wat voor het impact het heeft op mij als burger, als ik meerdere keren word staande gehouden en ook meerdere keren het gevoel heb dat dat onterecht gebeurt", zegt hij. Dat gevoel heeft Ghay niet alleen. "Hier zullen negen op de tien mensen zeggen: ik heb iets negatiefs meegemaakt, of ik ken wel iemand die dat heeft. Anders zou het gisteren ook niet zo faliekant zijn misgelopen."

NOS
Mohammed Ghay

Mitch Henriquez

De betoging was een reactie op de dood van de Arubaanse arrestant Mitch Henriquez. Hij overleed zondag. Op ​beelden van zijn aanhouding is te zien dat hij door vijf agenten in bedwang wordt gehouden. Toen hij werd afgevoerd, reageerde hij nergens meer op.

"Het ongeluk met Henriquez was de druppel die de emmer deed overlopen", zegt Mourad Ouari, de voorzitter van het Actiecomité. Ook hij kent verhalen van buurtbewoners die zich gediscrimineerd voelen. "Er zijn veel vaker ID-controles, zonder reden. Auto's die zomaar worden stopgezet als je Turk, Marokkaan of Antilliaan bent. En niet alleen dan. Als je allochtoon bent, word je veel vaker staande gehouden."

NOS
Mourad Ouari

Geen aanwijzingen

Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben nooit aanwijzingen gevonden voor discriminatie door de Haagse politie. Ouari en Ghay begrijpen dat niet. "Wij denken dat de politie vaak etnisch geprofileerd en gediscrimineerd heeft", zegt de voorzitter van het Actiecomité.

Hij wil daarom meer diversiteit bij de politie. "We zitten in een wijk met veel allochtonen. Maar het politie-apparaat bestaat voor 90 procent of meer uit autochtonen."

Na de rellen heeft burgemeester Van Aartsen de wijk vanmiddag bezocht. Hij gelooft dat de rellen zijn begonnen door mensen "die rotzooi wilden maken". De meeste relschoppers wonen volgens Van Aartsen niet in de Schilderswijk, sommigen zelfs niet in Den Haag.

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft ook geen goed woord over voor de mensen die onder meer een supermarkt plunderden. Over de manier waarop Henriquez is aangehouden wil de minister niets zeggen; hij wil eerst het onderzoek afwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl