Demonstranten gisteren voor het politiebureau in de Schilderswijk ANP

Amnesty International wil dat een onafhankelijke commissie onderzoekt of discriminatie een rol heeft gespeeld bij de aanhouding van de Arubaan Mitch Henriquez. Hij werd zaterdag opgepakt bij een festival in het Haagse Zuiderpark en overleed een dag later.

Agenten pakten Henriquez (42) stevig aan tijdens zijn arrestatie, zoals is te zien op filmpjes die al snel de ronde deden op sociale media. De Rijksrecherche onderzoekt of de politie buitenproportioneel geweld heeft gebruikt. 

Van der Steur 

Volgens Amnesty is het onderzoek van de Rijksrecherche te beperkt. De mensenrechtenorganisatie pleit voor een commissie die expliciet onderzoekt of er sprake was van discriminatie. 

Minister Van der Steur zou daartoe het initiatief moeten nemen. Ook de Nationale ombudsman zou kunnen besluiten om een onderzoek in te stellen.  

Buurtbewoners

De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat er in de afgelopen jaren onderzoek is gedaan naar discriminatie bij de Nederlandse politie. Gezien de uitkomsten van die onderzoeken is het volgens de mensenrechtenorganisatie gepast om te onderzoeken of "negatieve opvattingen over etnische minderheden een rol hebben gespeeld in het politieoptreden jegens Henriquez".

Een dag na de arrestatie van Henriquez braken rellen uit in de Schilderswijk. Buurtbewoners zeggen tegen RTV West dat het niet zozeer om deze ene arrestatie ging, maar om de harde manier waarop de politie minderheden stelselmatig aanpakt. 

STER reclame