Irak is een van de zestig landen van de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat. Iraakse soldaten voeren al maanden hevige strijd met IS in de provincie Anbar.
NOS Nieuws

Kamer uit kritiek op militaire strategie bestrijding IS

In de Tweede Kamer bestaat twijfel over de strategie van de internationale coalitie in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De PvdA spreekt over "onvoldoende resultaten", de VVD heeft "strategische bezwaren" en volgens oppositiepartij D66 is er echt "iets mis" met de bestrijding van deze terreurbeweging.

De Kamer heeft dinsdagavond gepraat over het kabinetsplan om Nederlandse F-16's nog een jaar mee te laten doen aan bombardementen tegen IS in Irak. Nederland levert deze vliegtuigen als onderdeel van de internationale coalitie die de opmars van IS in Irak en Syrië wil stuiten.

F-16's

Deze coalitie bestaat uit zo'n zestig landen, waaronder de Verenigde Staten, Irak, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Australië, Jordanië en Saudi-Arabië. Nederland levert nu zes F-16's, twee reservetoestellen, ondersteuning van zo'n 200 militairen en 130 militairen voor de training van het Iraakse leger. Per 1 oktober worden dat vier F-16's en twee reservetoestellen. De trainingshulp blijft overeind.

Teleurstelling

De Kamer steunt de verlenging van de Nederlandse bijdrage, zo werd duidelijk tijdens het debat. De teleurstelling over de behaalde successen is echter groot. Oppositiepartij D66 hekelt de huidige militaire strategie. "De internationale coalitie doet te weinig om de IS van strijdmiddelen te ontdoen", stelt D66-Kamerlid Sjoerdsma. "Er is iets mis. We moeten aan de bak met zijn allen en dat moet het kabinet beseffen."

Ook de PvdA vindt dat het terugdringen van IS moeizaam gaat. "Er zijn wel militaire successen geboekt, maar het gaat langzamer dan we hoopten. Er zijn onvoldoende resultaten geboekt", aldus PvdA-Kamerlid Servaes.

Bosatlas

Coalitiepartij VVD betreurt het dat de internationale coalitie ook terrein heeft moeten prijsgeven. VVD-Kamerlid Ten Broeke heeft een aantal strategische bezwaren. Hij wil onder meer dat geen rekening meer wordt gehouden met de grens tussen Irak en Syrië. "Dat bestaat alleen in de Bosatlas." Nederland en andere Europese landen doen alleen mee met de strijd in Irak.

De Kamerleden beseffen dat Nederland maar een klein onderdeel is van de internationale coalitie. "We zijn een klein land, maar toch moet er iets gebeuren", aldus D66-Kamerlid Sjoerdsma.

"Er zijn wel militaire successen geboekt, maar het gaat langzamer dan we hoopten. Er zijn onvoldoende resultaten geboekt

PvdA-Kamerlid Servaes

Het kabinet overweegt de missie tegen IS uit te breiden tot Syrië. Volgens een volkenrechtelijk adviseur van het kabinet bestaan er ook geen juridische bezwaren. Toch wil het kabinet nu nog geen besluit nemen over bombardementen op Syrië, omdat ook andere aspecten een rol spelen. De Kamer steunt dit.

Kamerleden uiten zorgen over IS-aanpak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl