EPA
NOS Nieuws

Chris Christie zoveelste kandidaat Republikeinen

Gouverneur Chris Christie heeft zich kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Hij mengt zich als veertiende in de strijd om de Republikeinse nominatie voor het presidentschap.

Christie is gouverneur van het overwegend Democratische New Jersey. Zijn kansen worden niet erg hoog ingeschat. 55 procent van de Republikeinse kiezers zegt zich niet voor te kunnen stellen op Christie te stemmen, blijkt uit een enquête van NBC/Wall Street Journal. Alleen miljardair Donald Trump doet het wat dat betreft slechter.

Christie heeft zijn kandidatuur bekendgemaakt op een bijeenkomst op zijn oude middelbare school.

AFP
Medewerkers van Christie leggen de laatste hand aan de voorbereidingen van een bijeenkomst op de oude middelbare school van de gouverneur

'Bridgegate'

In zijn eerste ambtstermijn als gouverneur steeg Christies populariteit zo snel dat invloedrijke personen binnen de Republikeinse partij probeerden hem over te halen om het in 2012 tegen president Obama op te nemen. Hij weigerde en Mitt Romney verloor kansloos.

De populariteit van Christie is sinds die tijd keihard gedaald. Dat kwam onder meer door 'Bridgegate'. Een medewerker van de gouverneur gaf opdracht om een aantal rijbanen van een de drukste bruggen ter wereld te sluiten. Zo wilde ze een burgemeester die op bezoek kwam een lesje leren voor het niet steunen van Christie. Het gevolg was een enorme verkeerschaos en de gouverneur moest diep door het stof.

Jeb Bush en Marco Rubio lijken de twee belangrijkste Republikeinse kandidaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl