ANP
NOS Nieuws

'Wettig en overtuigend bewijs MH17 komt dichterbij'

Het internationale team dat het strafrechtelijk onderzoek doet naar het neerhalen van vlucht MH17 komt steeds dichter in de buurt van wettig en overtuigend bewijs. Dat heeft onderzoeksleider en hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke gezegd op een persconferentie over de voortgang van het onderzoek.

Westerbeke zei dat het team al verder is gekomen dan verwacht. Het waarschijnlijkste scenario is dat het vliegtuig uit de lucht is geschoten met een Buk-raket.

Er zijn nog geen verdachten in staat van beschuldiging gesteld. Wel heeft een aantal personen de aandacht van het onderzoeksteam. Wie dat zijn, is niet gezegd.

Grondmonsters

Er zijn z'n 100 getuigen gehoord, maar dat heeft niet veel nieuwe informatie opgeleverd. Vorige week was er nog een onderzoeksteam in het oosten van Oekraïne.

Onderzoekers hebben geprobeerd om de locatie van zendmasten in de buurt van de rampplek te bepalen. Zo hopen ze ondersteunend bewijs te vinden voor de plaats waar de getuigen en mogelijke verdachten zich bevonden. In de regio Donetsk is dat deels gelukt, maar in Loegansk niet. Het team kreeg geen toegang tot dat gebied. Westerbeke hoopt daar later toch nog onderzoek te kunnen doen.

Er zijn ook grondmonsters genomen in Oekraïne. Dat is gebeurd op plekken vanwaar mogelijk een raket is afgeschoten.

Raketsystemen

Het onderzoek duurt waarschijnlijk tot het eind van het jaar. Dan hoopt Westerbeke naar buiten te kunnen brengen wat er is gebeurd. Hij hoopt rond die tijd ook een oproep te kunnen doen om verdachten aan te houden of de identiteit van verdachten die inmiddels zijn geïdentificeerd naar buiten te brengen.

Volgens de onderzoeksleider is er nog veel onderzoek nodig. Zo worden opgenomen telefoongesprekken en getuigenissen nog verwerkt.

Tribunaal

Het team heeft een uitgebreide brief gestuurd aan de nabestaanden van de ramp. Daarin beschrijft het team wat er de afgelopen maanden aan resultaten is geboekt. "We hebben ook aangegeven dat we in de afgelopen maanden ons dossier verder hebben kunnen completeren", zei Westerbeke.

Hij laat zich niet uit over de manier waarop de verdachten moeten worden berecht. Westerbeke stelt dat het vooral belangrijk is dat een tribunaal of rechtbank brede internationale steun heeft. Een berechting bij verstek, dus zonder de verdachten, is wat Westerbeke betreft ook mogelijk, maar hij noemde dat "een laatste optie".

Aanwijzingen

Op 17 juli is het precies één jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergehaald boven Oost-Oekraïne. Daar werd op dat moment gevochten tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense militairen.

Er zijn veel aanwijzingen dat het vliegtuig is neergehaald met een Buk-raket. Beide partijen zeggen niets met het neerhalen van de vlucht te maken te hebben. Het team kijkt ook nog naar andere scenario's.

ANP
Onderzoeksleider Fred Westerbeke op de persconferentie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl