AFP
NOS Nieuws

Duitse asielzoekerscentra dit jaar al 150 keer doelwit

  • Judith van de Hulsbeek

  • Judith van de Hulsbeek

In de eerste helft van 2015 is in Duitsland 150 keer een asielzoekerscentrum beklad, vernield of in brand gestoken. Dat is al bijna net zoveel als in heel vorig jaar. In 2013 waren asielzoekerscentra vijftig keer doelwit.

Zowel links- als rechts-extreem geweld heeft in 2014 een vlucht genomen, blijkt uit de jaarlijkse presentatie van de binnenlandse veiligheidsdienst. "De cijfers zijn schrikbarend", zegt de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.

Onvrede

Er is in Duitsland veel onvrede over het hoge aantal vluchtelingen dat het land moet opnemen. Die leidt steeds vaker tot aanvallen op toekomstige asielzoekerscentra. Afgelopen weekeinde nog werd brand gesticht in een geplande opvang in Meißen. In Freital, ook in de deelstaat Sachen, gingen in de afgelopen weken duizenden mensen de straat op tegen de komst van asielzoekers.

Het aantal geweldsmisdrijven uit rechts-extreme hoek is in vergelijking met 2013 met 23,6 procent toegenomen tot 990. Het gaat dan vooral om gevechten met links-extremisten en mishandelingen van asielzoekers.

Veroordeling

Vooral dat laatste baart minister De Maizière zorgen. "Angst voor het onbekende mag nooit leiden tot geweld. Ik veroordeel alle misdrijven tegen vluchtelingen en asielzoekers scherp. Het moet duidelijk zijn: voor geweld en haat is hier geen plek."

Het geweld door links-extremisten is onveranderd hoog gebleven. In die hoek waren er bijna 4500 veroordelingen, waarvan 995 geweldsmisdrijven. De politie blijft onveranderd doelwit. Ook de hevigheid van het geweld neemt toe. Vorig jaar waren zes agenten doelwit van een poging tot moord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl