Elite dames in actie bij Emmen tijdens het NK afgelopen weekend ANP

Het vrouwenwielrennen bestaat vijftig jaar. Om dat te vieren houdt de Universiteit Utrecht vanmiddag een symposium over de vrouwentak van de sport en is er vanavond een fietsclinic waar onder andere olympisch kampioen Marianne Vos aan mee doet. 

"Het vrouwenwielrennen is in rap tempo veranderd", zei Nynke de Jong in het NOS Radio 1 Journaal. De Jong is hoofdredacteur van het tijdschrift Pedala dat zich richt op vrouwen en wielrennen. Ze merkt wel op dat het vooral op amateurniveau goed gaat. "Zes jaar geleden was ik een van de weinige vrouwen. Nu stikt het ervan." Op professioneel niveau loopt de sport achter op de mannen. 

Volgens De Jong wordt er af en toe nog wel eens lacherig gedaan over vrouwen op de fiets. Al is dat in Nederland minder erg dan in andere landen. "Ik deed laatst mee aan een toertocht in Vlaanderen toen er een man naast me kwam fietsen die zei: 'Allee vrouwke, was ge vandaag niet liever gaan winkelen?'"

Hardlopen

De Jong denkt dat veel vrouwen door hun onzekerheid niet durven te fietsen. Zo zouden vrouwen schrikken van de dunne bandjes en de pedalen waar je met je schoenen in moet klikken. Volgen haar denken veel vrouwen "ik ga wel hardlopen, dat kan ik tenminste". "Mannen bluffen zich er altijd wel doorheen."

De Jong verwacht dat de populariteit van het wielrennen zal blijven stijgen en dat er over vijf jaar geen speciale evenementen meer nodig zijn om het vrouwenwielrennen te promoten. 

STER reclame