De btw-verhoging zou ook gelden voor de recreatiesector
NOS Nieuws

'Mislukken belastingonderhandelingen goed nieuws voor winkeliers'

"Het btw-plan lijkt van de baan en dat is goed nieuws voor winkeliers", zegt Michaël van Straalen, de voorzitter van MKB-Nederland. Gisteren liepen de gesprekken over herziening van het belastingstelsel stuk omdat de standpunten van de politieke partijen te ver uit elkaar liggen.

Kappers, schoenmakers, fietsenmakers en bedrijven in de recreatiesector zullen volgens Van Straalen opgelucht adem kunnen halen. Zij zouden meer btw moeten gaan afdragen, waardoor de prijzen van hun producten zouden stijgen. Veel winkeliers zijn bang dat de klanten daardoor wegblijven.

Ontslagen

De belastinghervormingen zouden ook moeten leiden tot meer werkgelegenheid, maar Van Straalen denkt niet dat het schrappen van de plannen banen kost. "Bij doorberekening van de plannen bleek al dat die niet de beoogde 100.000 nieuwe banen zouden opleveren. "Met name in de sectoren waar die btw-verhogingen flink zouden huishouden zag je echt fundamenteel en structureel ontslagen, dus juist minder werkgelegenheid".

Vanmiddag wordt in de Tweede Kamer gestemd over moties die betrekking hebben op het belastingplan. Het CDA heeft een motie ingediend om de plannen voor btw-verhoging te schrappen. "Ik ben heel benieuwd hoe de partijen daarover stemmen", zegt Van Straalen.

Portemonnee

50Plus dient een motie in die juist vraagt om een verlaging van de btw en daar sluit mkb zich graag bij aan. "Wij pleiten eerder voor een verlaging van de btw en daarmee dus een echte sprong voorwaarts waar het gaat om koopkracht, omzetgroei en werkgelegenheid."

Volgens van Straalen zal de discussie over het verhogen van de btw nog wel een paar keer terugkomen. En dat is ook logisch zegt hij, want "het is een belasting die je direct voelt in de portemonnee".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl