Dutchbatters: Nederland moet openheid eisen van VS

Veteranen van Dutchbat III poseren hier voor het Paleis van Justitie in Arnhem ANP

Veteranen van Dutchbat willen dat de waarheid over de val van Srebrenica boven tafel komt. Ze eisen daarom dat de Nederlandse Staat alles in het werk stelt om ontbrekende stukken, die de Amerikanen in hun bezit hebben, openbaar te maken.

Uit een documentaire van Human/VPRO bleek dat westerse bondgenoten van Nederland al vóór de val van Srebrenica hadden besloten geen luchtaanvallen meer uit te voeren. Dat werpt nieuw licht op het drama in 1995, waarbij Bosnische Serviërs onder leiding van generaal Mladic zo'n 8000 moslimmannen ombrachten.

De vereniging Dutchbat 3 zegt in een reactie op het programma "bijzonder geschokt" te zijn door de nieuwe informatie, die 20 jaar voor de militairen is achtergehouden. De Dutchbatters willen de complete waarheid, ook al worden daarbij misschien weer wonden opengereten.

'Geen enkele blaam'

Veel Dutchbatters en oud-commandant Thom Karremans worden bijgestaan door advocaat Geert-Jan Knoops. Die zei in het tv-programma Oog in Oog vanavond ook dat Nederland bij de Verenigde Staten openheid moet eisen over wat er is gebeurd tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië. 

Als de conclusies van de documentaire kloppen, dan treft de Dutchbatters en commandant Karremans geen enkele blaam voor het drama, zei Knoops. 

In dat geval is de VS schuldig aan de val van Srebrenica, vindt hij. Dan is Dutchbat door de VS in de steek gelaten en heeft de VS de genocideslachtoffers in de steek gelaten. Ook Frankrijk en Groot-Brittannië zijn volgens hem dan schuldig, want die landen waren betrokken bij de besluitvorming om de luchtaanvallen op te schorten.

Mocht Nederland verzuimen de VS om opheldering te vragen, zal Knoops dat via de rechter proberen af te dwingen. Hij verwacht dat dat niet nodig zal zijn. "Het zou van de gekke zijn als de Nederlandse Staat dat niet zelf zou willen", zei hij. 

In het geval dat Nederland niet zelf naar de VS stapt en een rechter de Staat daar niet toe dwingt, is een rechtszaak in de VS misschien nog een mogelijkheid om de documenten in handen te krijgen. Of dat daadwerkelijk kan, moet nog worden uitgezocht, aldus Knoops.

Geschokt

Knoops vertelde in het programma dat oud-kolonel Karremans even stil was aan de telefoon toen hij hem inlichtte over de laatste ontwikkelingen. Daarna zou Karremans hebben gezegd: "Ik heb het altijd geweten, maar ik heb nooit kunnen bewijzen dat er meer was, dat er meer informatie was, dat er politieke belangen waren."

STER Reclame