Tsipras dreigt op te stappen

De Griekse premier Tsipras lijkt zijn politieke lot te hebben gekoppeld aan de uitkomst van het referendum van zondag over nieuwe bezuinigingen en hervormingen. Tsipras wil dat de Grieken tegen de eisen van de geldschieters stemmen. Als zij vóór stemmen,"respecteren wij dat, maar zijn wij niet degenen die dat besluit uitvoeren", aldus Tsipras.

De premier deed zijn uitspraken in een live-interview van ruim een uur op de Griekse televisie. Hij wil met de uitslag in de hand opnieuw gaan onderhandelen met Europa en het Internationaal Monetair Fonds en denkt dat hij sterker staat als de Grieken nieuwe bezuinigingen niet zien zitten.

Banken

Tsipras zei in het interview ook dat de Griekse banken weer opengaan als de geldtoevoer van de Europese Centrale Bank is hersteld. De ECB besloot gisteren om niet nog meer steun te geven aan Griekse banken. Vandaag en de rest van de week zijn de banken dicht. Vanaf morgen kunnen Grieken weer mondjesmaat pinnen: 60 euro per dag.

Een concreet tijdstip voor de heropening van de banken wilde Tsipras niet noemen. Maar als het referendum "een krachtige uitslag" oplevert, kunnen de banken volgens hem "binnen een paar uur" weer open.

'Telefoon staat aan'

De premier zei ook dat hij openstaat voor nieuwe voorstellen uit Europa. "Mijn telefoon staat de hele dag aan en ik neem altijd op", zei Tsipras. Ook zei hij dat hij morgen 'gewoon' 1,6 miljard euro aan het IMF zou terugbetalen als er vandaag een deal kwam. 

Tsipras is naar eigen zeggen niet bang dat zijn land uit de eurozone wordt gezet. Dat is volgens hem veel te duur voor de andere eurolanden.

STER reclame