EPA
NOS Nieuws

Schäuble: Griekenland mist deadline IMF

Griekenland gaat een lening van 1,6 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds niet op tijd terugbetalen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Schäuble gezegd in een interview op de Duitse televisie. Ook het Britse persbureau Reuters meldt, op basis van een Griekse regeringsbron, dat de Grieken morgen niets overmaken naar Washington.

De deadline voor de terugbetaling is morgenavond laat, Amerikaanse tijd. Als Griekenland die deadline mist, wordt het land aangemerkt als wanbetaler. Griekenland is dan nog niet officieel failliet.

In Brussel en Washington gingen veel diplomaten er al van uit dat de Grieken de terugbetaling niet tijdig konden ophoesten. Als er inderdaad niet wordt betaald, komt Griekenland in één rij te staan met Zimbabwe, Sudan en Somalië. Ook die landen blijven bij het IMF in gebreke, zij het voor minder geld dan de 1,6 miljard euro van Griekenland.

Geen uitstel

Vanochtend had de Griekse premier Tsipras Europa opnieuw gevraagd om het steunprogramma voor zijn land langer in stand te houden. Het programma loopt morgen af. Inmiddels heeft president Tusk van de Europese Raad aan Tsipras gemeld dat zijn verzoek is afgewezen. Tsipras kreeg met zijn verzoek zaterdag al nul op het rekest bij de Eurogroep.

President Obama heeft vanavond telefonisch contact gehad met zijn Franse collega Hollande over de ontwikkelingen in Griekenland. Een woordvoerder van het Witte Huis zei daarna dat de Grieken wat Washington betreft hun afspraken moeten nakomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl