Het voormalig hoofdkwartier van Dutchbat in Potocari, vlak bij Srebrenica
NOS Nieuws

Rutte en Hennis gaan praten met Dutchbat-veteranen

  • Kees van Dam

    Verslaggever

  • Kees van Dam

    Verslaggever

Door verslaggever Kees van Dam

Eind augustus gaan premier Rutte en minister Hennis van Defensie in gesprek met een delegatie van Dutchbat III. Dat is afgesproken tijdens een korte ontmoeting van de premier met enkele leden van Dutchbat, afgelopen zaterdag in Den Haag op Veteranendag.

De veteranen van Dutchbat klagen al jaren dat zij zich in de steek gelaten voelen door de overheid. Tientallen veteranen zijn verwikkeld in langslepende, juridische procedures met de Staat. Ze vinden dat ze recht hebben op een schadevergoeding, omdat er na afloop van de missie in Srebrenica geen goede geestelijke nazorg is geweest. Tussen 10 en 15 procent van de oud-Dutchbatters lijdt aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat is twee tot drie keer zo hoog als bij andere uitzendingen.

Spijkers met koppen

"Het initiatief om eens samen met de minister van Defensie om de tafel te gaan zitten, kwam van de premier", zegt een woordvoerder van Dutchbat. "Wij wilden meteen spijkers met koppen slaan, maar een precieze datum is er nog niet. Het wordt waarschijnlijk eind augustus."

Dutchbat III is de Nederlandse eenheid die namens de Verenigde Naties in Srebrenica tienduizenden moslims moest beschermen. Op 11 juli 1995 viel de VN-enclave in handen van de troepen van de Bosnisch-Servische generaal Mladic. Ruim 8000 moslimmannen werden vervolgens omgebracht.

Rouwband

Afgelopen zaterdag droegen tijdens het defilé, dat werd afgenomen door koning Willem-Alexander, 58 Dutchbat-veteranen een rouwband. Daarmee wilden zij de slachtoffers herdenken van de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide. Over twee weken is dat precies twintig jaar geleden.

Ze wilden daarmee ook de aandacht vestigen op de twee Nederlandse militairen die in Srebrenica omkwamen en op de veteranen van Dutchbat die na de uitzending om het leven kwamen. Van de 325 Dutchbatters zijn er ongeveer vijftien overleden, onder wie vier het afgelopen half jaar. In een aantal gevallen ging het om zelfmoord.

Afgelopen vrijdag en zaterdag zond de NOS reportages uit over de problemen die veel Dutchbat-veteranen hebben. Daarbij gaat het lichamelijke klachten, psychische problemen, relaties die niet goed gaan, drank- en drugsgebruik, eenzaamheid en chronische verwaarlozing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl