Groepsfoto met de Chinese president Xi Jinping en alle ondertekenaars van de statuten van de nieuwe bank
NOS Nieuws

Nederland ondertekent oprichting Chinese investeringsbank

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

Door China-correspondent Marieke de Vries

Vijftig landen uit vijf continenten hebben vanmorgen de statuten van de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) ondertekend. Zeven landen zullen nog voor het einde van het jaar tekenen.

Ook Nederland heeft de statuten ondertekend en is daarmee een van de kandidaat-medeoprichters van de nieuwe investeringsbank, die de Aziatische tegenhanger van de Wereldbank moet worden. Namens Nederland zette plaatsvervangend ambassadeur André Driessen zijn handtekening.

Garantie

Het totale startkapitaal is 100 miljard dollar, omgerekend iets meer dan 90 miljard euro. Nederland legt 1,03 miljard dollar in, waarvan 80 procent garantie is en 20 procent daadwerkelijk wordt gestort. China heeft 30 procent van de aandelen in handen en heeft het meeste te zeggen over wat er met het geld gaat gebeuren. India is met 8,4 procent de op een na grootste aandeelhouder, gevolgd door Rusland met 6,5 procent.

Met het kapitaal moeten enorme projecten in Azië worden gefinancierd. Het gaat om onder meer hogesnelheidslijnen van China naar Rusland, een nieuw spoorwegnet in India, bruggen en wegen in Vietnam en een nieuwe zijderoute van China naar Europa. Het zijn megaprojecten waardoor de Chinese staalfabrieken weer een nieuwe impuls moeten krijgen en de armere gebieden in Azië zich kunnen ontwikkelen.

Initiatief

De oprichting van de bank is een grote overwinning voor China, dat het initiatief nam voor de bank. Oude instituten zoals de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wilden de veto- en inspraakregels niet aanpassen ten faveure van China, omdat Washington dat tegenhield.

Ook dit keer probeerde de Verenigde Staten hun bondgenoten te verhinderen deel te nemen aan de bank, maar onder andere bondgenoten Zuid-Korea, Engeland, Duitsland, Frankrijk en dus ook Nederland luisterden daar niet naar. Zij vinden het belangrijker om bij de oprichting van deze nieuwe belangrijke bank aan tafel te zitten en mee te onderhandelen dan aan de zijlijn af te wachten wat er met al die miljarden gaat gebeuren. Bovendien hopen de deelnemende landen natuurlijk een streepje voor te hebben bij China als er grote opdrachten te verdelen zijn.

Japan en de VS doen niet mee aan de AIIB, maar China heeft al aangegeven dat de deur nog altijd voor ze open staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl